Lenistwo, warunki pracy oraz czas mogą uniemożliwić nam spożywania wystarczającej ilości posiłków w ciągu dnia. Jednak każdy powinien wiedzieć, że jeśli chcemy zadbać o swoje dobre samopoczucie oraz uniknąć uczucia głodu w ciągu dnia oraz bólu głowy, który doskwiera nam wraz ze spadkiem cukru w organizmie, powinniśmy ustalić prawidłową ilość posiłków jaką jesteśmy w stanie przyjąć w ciągu całego dnia oraz odpowiednio sobie je zaplanować.
Badania naukowe: ilość posiłków
Zgodnie z najnowszymi badaniami, posiłki w ciągu dnia należy rozłożyć według wartości energetycznych dziennego pożywienia na pięć podstawowych posiłków, w taki sposób jak: I śniadanie- 25% wartości energetycznej całodobowej, II śniadanie- 10%, obiad- 30%, podwieczorek- 15% oraz kolacja- 20%. W zależności od każdej indywidualnej osoby w ciągu dnia możemy przyjmować tylko 4 posiłki, wtedy ich rozkład wygląda następująco: I śniadanie- 25-30%, II śniadanie- 10%, obiad – 40% i kolacja 20-25%. Warto pamiętać, że drugie śniadanie powinny spożywać osoby, które posiadają zbyt dużą przerwę między śniadaniem, a obiadem (około 5-6 godzin). Badania naukowe dowiodły, że niedostarczenie organizmowi dostatecznej ilości pożywienia w określonych porach czasowych, może wpłynąć na spadek koncentracji, sprawności fizycznej oraz umysłowej.
Skutki nieregularnego jedzenia
Należy pamiętać, że głodzenie się nie jest korzystnym rozwiązaniem dla organizmu. W takim stanie organizm może wydzielić soki trawienne, które mogą szkodliwie wpłynąć na błonę śluzową żołądka, a w konsekwencji doprowadzić do zaburzenia wydzielania soków trawiennych. Każdy posiłek powinien posiadać wszystkie niezbędne składniki odżywcze dla naszego organizmu, takie jak: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy oraz sole mineralne. Należy w dużej mierze zwrócić uwagę na produkty pokarmowe pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. Produkty pochodzenia roślinnego posiadają właściwości neutralizujące nasz organizm, natomiast pochodzenia zwierzęcego w zupełności zakwaszają nasz organizm. W trakcie spożywania pięciu posiłków w ciągu dnia, powinniśmy pamiętać, że drugie śniadanie oraz podwieczorek powinny być skromnymi posiłkami, zapobiegającymi podjadaniu pomiędzy głównymi posiłkami. Każdy przyjmowany posiłek w ciągu dnia powinien być zaplanowany, a ostatni posiłek, czyli kolację należy zjeść co najmniej 2-3 godziny przed pójściem spać.